Новите професии влязоха в българското училище

Baner_event

Във времето, в което непрекъснато се появяват нови професии, други коренно се променят или изчезват, българското училище прави възможното да не изостава. В последните години средните учебни заведения предлагат все по-голямо разнообразие от паралелки, с които привличат учениците и техните родители. Разнообразието се допълва и от въвеждането на дуалното обучение. Така българското образование се опитва да отговори и на нарасналите нужди на бизнеса, който вече се задъхва от липсата на квалифицирани кадри.

Безспорно най-екзотичната за идващата учебна година специалност предлага столичното 93 СУ „Александър Теодоров-Балан“, в което осмокласниците за първи път ще се отдадат на криминология и криминалистика и на репортерство и медии. Децата ще научат как се снемат отпечатъци как се изземват и съхраняват доказателства, ще се запознаят с историята на българската полиция и още куп интересни неща.

В 128 СУ „Алберт Айнщайн“ има специалност охранител, а в 94 СУ „Димитър Страшимиров“ – куриер.

Две са и професионалните гимназии – ПГО „Княгиня Мария Луиза“ и ПГТМД, в които се изучават основите на професиите дизайнер и моделиер-технолог на облекло.

Професията фризьор може да се усвои в ПГФК „Княгиня Евдокия“. Професионално танци и хореография, различни видове изкуства вече се изучават не само в професионалните училища, но и в различни СУ, макар за цялата страна тези профилирани паралелки да са най-малко на брой.

Бъдещи авиационни техници подготвят в ПГТЕ „Хенри Форд“ и в ПГТ „Макгахан“. Тук децата усвояват още тънкостите в електротехниката, могат да изберат да станат и техник на енергийни системи или на транспортни системи, както и спедитор-логистик.

Националната търговско-банкова гимназия подготвя финансисти, оперативни счетоводители, офис мениджъри, организатор интернет приложения, чийто фокус е върху електронната търговия, и икономисти-информатици. СГСАГ „Христо Ботев“ предлага геодезист, брокер и техник-озеленител, като последното има в ПГСС „БУЗЕМА“.

На информационните технологии залагат все повече училища, като включват специалности като програмист, компютърен график, техник на компютърни системи, приложен програмист и др.

Така все повече деца ще излизат от училище с готови умения, с които да градят кариера у нас.

Гимназии разкриват тънкостите на туризма и рекламата му

Срещу кризата в туристическия сектор за поредна година се борят няколко училища в столицата. Хотелиер, ресторантьор, готвач и най-разнообразни туристически паралелки има в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Банкя, в Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии (СГХСТ), Софийска Професионална Гимназия по Туризъм (СПГТ). 26 СУ „Йордан Йовков“ пък обучава в основи на туризма, което включва маркетинг и реклама в туризма, екотуризъм, законодателство в туризма и т.н. Тук има и предприемачески профил, който има раздел и за стартиране на собствен бизнес. И други софийски гимназии залагат на обучение по туризъм, като в последните години се регистрира сериозен ръст на предприемачеството като специалност. Много училища го въвеждат дори от 1-ви клас, а от тази учебна година с новия Закон за предучилищното и училищното образование предметът е задължителен и за най-малките. Предприемаческите профили почти задължително вървят с разширено изучаване на чужди езици.

Автомобилна мехатроника в “Джон Атанасов”

Бизнесът разширява помощта си за подготовката на кадрите в различни сектори. През идващата учебна година 923 деца от 17 области в страната ще се обучават дуално. Те ще усвоят 29 професии, сред които електротехник със специалности електроника, електрообзавеждане на производството и електрически инсталации, техник на енергийни съоръжения и инсталации със специалност възобновяеми енергийни източници и др. От тази година дуално обучение въвежда и софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. Три от новите специалности, които ще се усвояват чрез работа, са по българо-швейцарския проект ДОМИНО. Това са автомобилна мехатроника, промишлена електроника и мебелно производство.

Езиковите отново фаворити за родители и деца

Чуждите езици за поредна година остават най-привлекателни за родители и ученици, и то не само в гимназията, но дори и при най-малките. Това показва статистиката за приема след 7-ми клас и при първолаците. Стигна се обаче и до парадокс – за трето класиране останаха свободни места, макар и едва по няколко, дори и в най-елитните езикови гимназии – двете английски, френската, испанската. Безспорен първенец за кандидатите остава Първа немска, където традиционно балът е най-висок и местата се попълват най-бързо. Т.г. пък кандидатстват освен всички седмокласници и всички осмокласници, тъй като с новия Закон за предучилищното и училищното образование основното образование вече приключва година по-рано – в седми клас, вместо в осми, както беше досега.

Традиционно най-многобройни са паралелките именно в профил чужди езици – 406 за страната. От тях 130 са в София. Подготовката в езиковите гимназии остава на високо ниво, което привлича и интереса на желаещите. Повечето осигуряват преподаватели – носители на езика, предлагат и различни видове обучения в съответната страна.

Най-сериозен остава интересът към Първа немска гимназия, където местата се запълват още след първото класиране. По бал 91 НЕГ отстъпва само на Софийската математическа гимназия. На трета позиция и тази година се нареди 73 СУ „Владислав Граматик“, или Втора немска.

Първа немска гимназия привлича толкова желаещи с възможността да завършат с немска диплома. Децата могат да се обучават в градската гимназия на Ксантен, в провинция Северен Рейн – Вестфалия, имат и сериозен шанс да спечелят германска държавна стипендия, да се включат в програми за обмен на ученици, включително и по програмата „Фулбрайт“ и др.

73 СУ, или Втора немска, също по традиция е сред първенците по успех и интерес на кандидатите. Тук профилите за осмокласниците са няколко и са комбинация от два езика, като първият е немски, с математика или български език и литература.

Отличен 5.87 е общият резултат на випуск 2017 в Първа английска гимназия. Средният успех на зрелостниците е 5.71. Всяка година по няколко дванадесетокласници получават свободен прием в университети след отлично представяне на олимпиадата по литература. Техни ученици редовно печелят стипендии по програмата на „Отворено общество“ за обучение в САЩ и Великобритания. Тук има и изключително разнообразие от извънкласни дейности, като клуб „Дебати“, театрален и фотоклуб, мода и дизайн, модел на Европейския парламент, клуб ЮНЕСКО и др.

Във Втора английска гимназия (32 СУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“) има шест паралелки с разширено изучаване на английски, като между 9-и и 12-и клас по три предмета се преподават на езика.

Руският език загуби по време на прехода привлекателността си за ученици и родители, и руска гимназия във вида от преди промените в София вече няма. Все още обаче руският се изучава повече като втори език или факултативно, но в 133 СУ и в още няколко столични училища продължават с разширеното изучаване на езика, включително и като в програмата е предвидено да се изучават част от общообразователните предмети на руски. Езикът на Пушкин и Лермонтов се изучава още от първи клас.

Все повече училища залагат на езиковото обучение още от предучилищните групи, като например 145 СУ „Симеон Радев“, където 6-годишните учат немски или английски по няколко часа седмично.

Летни лагери и шофьорска книжка – бонус в Румънското

Единственото училище в страната, което предлага задълбочена подготовка по румънски език, е Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език ”Михай Еминеску„ на столичната ул. „Г. С. Раковски“. Тук в 8-ми клас часовете по румънски са 18, а обучението се комбинира с предприемачески и бизнес дисциплини, като маркетинг, счетоводство, мениджмънт. Има възможност за летен лагер на разменни начала в черноморските и планински курорти на Румъния и България, а гимназията осигурява общежитие. За навършилите 18 години се организират курсове за шофьори, категория B, а за навършилите 16 години – курсове за управление на мотопед. Посолството на Румъния у нас пък осигурява богата извънкласна програма.

НГДЕК, или Класическата гимназия, предлага няколко профила – Латинистика с италиански език или Грецистика с новогръцки език, Старобългаристика с руски език. Тя е сред малкото училища, където се изучава латински език. Езика на императорите обаче преподават и в 17 СУ „Дамян Груев“, където също има румънски, френски, испански и италиански.

Източник: Кмета

Baner_event

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.