И този министър ще прави преглед на учебните програми

Заявка за преглед на учебните програми дава министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща със Сдружението на директорите в системата на образованието в България.

Прегледът на учебните програми ще бъде направен съвместно с учителите, за да се намали фактологическата натовареност за сметка на практическите знания и умения, застъпени в тях. Подобни препоръки се посочват и в докладите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Друга заявка, която се дава, е оценяването да бъде насочено към измерване на умения и компетентности, а не за механично възпроизвеждане на знания. За това трябва да се използва и дигитализацията, която дава възможности включително и в посока създаване на персонализирано съдържание.

Припомняме, че като образователен министър сегашният премиер Николай Денков даде заявка, че учебните програми ще бъдат променени и това трябваше да стане до края на 2022 г. Следващият министър в МОН, макар и служебен, Сашо Пенов също заяви, че министерството му се заема с промяна на учебните програми.

Резултатите от тези два анализа на учебните програми не са станали публични.

По време на срещата е засегната и темата за подготовката на бъдещите учители, с акцент върху практическата им подготовка и нуждата от повече механизми, които да мотивират действащите учители да се включат да се включват активно в този процес.

От страна на Сдружението на директорите в системата на образованието са поставени въпросите, свързани с бъдещите конкурси за училищни ръководители, стартирането на нови и разширяване на съществуващите програми, обмяна на опит между образователните институции и др.

Източник: Нюз бг

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.